"Verbeter je slaap en krijg meer energie"

Beddengoed wassen. Stappenplan voor een schoon bed!

Beddengoed wassen is belangrijker dan je denkt. Als je het onderstaande gelezen hebt weet ik zeker dat je het vanaf nu elke week netjes gaat doen. In dit artikel leg ik uit waarom het belangrijk is, waarom het belangrijk is om nieuw beddengoed eerst te wassen en krijg je een stappenplan om onder een heerlijk fris bed te liggen. Hoe vaak was jij je beddengoed?

Hoe vaak beddengoed wassen

De meeste mensen verschonen hun beddengoed minstens 1 keer per week. Ook experts raden aan dit minimaal 1 keer per week te doen. Hieronder vallen: je dekbedovertrek, je hoeslaken en je kussenslopen. In je slaap verlies je namelijk per nacht ongeveer een halve liter vocht. In de zomer maanden zal dit waarschijnlijk nog iets meer zijn omdat we door de hitte nog meer zweten.

Naast zweten nestelen vuil, lichaamsolie en huidcellen zich op in je dekbedovertrek. En dan hebben we het nog niet eens over de huisstofmijten die zich massaal in je bed verblijven en zich met je dode huidcellen voeden. Je ziet en ze bijten niet, maar hun aanwezigheid in je bed kunnen symptomen als hooikoorts, astma, hoesten, jeuk en eczeem veroorzaken als je te lang wacht met het verschonen van je beddengoed.

Was je je dekbedovertrek 1 keer per twee weken? Het kan nog net. Behalve als je last hebt van allergieën voor stof en pollen, je veel zweet, er een huisdier in bed slaapt of ziek bent. Dan is een wekelijkse wasbeurt toch wel belangrijk.

Ik weet dat het geen leuk klusje is wat je elke week wilt doen, maar zeg nou eerlijk.. Onder een fris dekbed liggen is toch heerlijk?

Op hoeveel graden beddengoed wassen

De beste manier om je beddengoed te wassen is in de wasmachine, zo heet mogelijk als dat de stof aankan. Omdat beddengoed verkrijgbaar is in verschillende materialen kan het niet op dezelfde manier gewassen worden. Bekijk hiervoor altijd het waslabel wat het beste is voor de soort wat je hebt gekocht. Meestal zal dit ongeveer tussen de 40-60 graden zijn.

Op een temperatuur van 60 graden sterft de huisstofmijt. Aangeraden wordt om minimaal 1 keer per 4 tot 6 weken te wassen op 60 graden.
Geeft het wasvoorschrift anders aan? Houdt je hier dan zoveel mogelijk aan. Dit om kleur te behouden en slijtage tegen te gaan.

Zorg ervoor dat je de was sorteert op kleur. Zo voorkom je het risico dat de kleuren afgeven.

Moet je een nieuw dekbedovertrek eerst wassen?

Nieuw dekbedovertrek gekocht? Het liefst wil je je bed met je nieuwe aanwinst opmaken. Toch is het beter dit om hygiënische redenen niet te doen en de lakens eerst te wassen voordat je het gebruikt. De lakens kunnen nog wat chemicaliën of overtollige verfresten vanuit de fabriek bevatten en ruiken daarom soms een beetje raar als je ze uit de verpakking haalt.

Een goede manier om je nieuwe lakens te wassen is met vloeibaar wasmiddel en (in plaats van wasverzachter) een scheutje azijn. Doordat je het dekbedovertrek wast neemt deze beter vocht op. Door het scheutje azijn was je de overtollige verfresten eraf. Het gebruik van wasverzachter maakt de stof waterafstotend. Was dus het liefst zonder wasverzachter.

Was je nieuwe beddengoed binnenste buiten om de kleur van je nieuwe bedtextiel beter te behouden. Houdt je daarnaast aan het wasvoorschrift om het krimpen te voorkomen.

Toe aan een nieuw dekbedovertrek? Bekijk de lopende aanbiedingen.

Tip: Zorg ervoor dat je meerdere dekbedovertrekken hebt. Zo kan je je oude wassen, en je schone gelijk gebruiken!

Dekbedovertrek drogen

Laat je dekbedovertrek na het wassen niet te lang in de wasmachine liggen. Na het wassen droog je deze het liefst binnenste buiten met warm en droog weer buiten aan de waslijn. Zo ruikt het extra lekker en fris.

Als dit geen optie is (door bijvoorbeeld de weersomstandigheden), hang je het binnen op of doe je het in de wasdroger. Kijk hierbij ook altijd in het was-label of het geschikt is voor de droger. De meeste drogers hebben hier een speciaal programma voor. Mocht dit niet het geval zijn, zet de droger dan op een lage temperatuur.

Dekbedovertrek drogen

Welke wasmiddelen moet je gebruiken?

Gebruik voor het wassen het liefst vloeibaar wasmiddel (niet te veel). Dit maakt het net iets schoner dan de poeder varianten. Wasmiddel in poedervorm kan ook nog eens strepen achterlaten op je beddengoed en daar zit je uiteraard niet op te wachten.
Over het wassen met waspods zijn de meningen verdeeld. Sommige zijn er enthousiast over, sommige niet. Waspods lossen soms niet goed op en kunnen daardoor vlekken geven.

Ons advies: met een beetje vloeibaar wasmiddel zit je altijd goed.

 

Extra tip: Koop wasmiddel altijd in de aanbieding. Dit bespaart je een hoop geld. Wasmiddel online kopen is vaak nog voordeliger dan in de winkel.

Gebruik geen wasverzachter

Je wilt dat je dekbedovertrek lekker zacht is als je eronder gaat liggen. Maar vermijd wasverzachters. Wasverzachter zorgt ervoor dat de stof vettiger wordt. Hierdoor neemt het minder vocht op. Zoals je al gelezen hebt zweten we veel in ons slaap en is het belangrijk dat het zweet geabsorbeerd wordt. Wil je je beddengoed zacht hebben? Gebruik dan de droger.  

Was tips op een rij

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel precies weet wat het beste is om je beddengoed te wassen. Heb je nog vragen of extra tips? Stel of vertel ze gerust hieronder.

Plaats een reactie