"Verbeter je slaap en krijg meer energie"

De beste wake-up lights en lichtwekkers van 2022. Koopgids

Wie heeft er geen hekel aan. Gewekt worden door de harde geluiden van je wekker. Je ligt lekker te slapen en plotseling gaat je wekker af. Je schrikt je rot omdat je in diepe slaap lag en je bent nog te moe om op te staan. 

Voor veel mensen is dit een dagelijks probleem. Slecht wakker worden met weinig energie. Vooral in de winter als de dagen korter worden en er minder zonlicht is. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop hulpmiddelen om beter wakker te worden en de dag vol energie te beginnen. 

Het geheim? Een wake-up light.

Ben jij zo iemand die eindeloos blijft snoozen omdat je te moe bent om je bed uit te komen? Dan lees je hier de oplossing

92% van de gebruikers komt gemakkelijker uit bed

Wat is een wake up light

Een wake up light is een lichtwekker die ervoor zorgt dat je op een natuurlijke manier wakker wordt. Doordat de wekker de zonsopkomst nabootst zal je slaapkamer geleidelijk verlicht worden.

De hoeveelheid licht en de verschillende geluiden bepaal je zelf door deze in te stellen op de wekker. Ongeveer een half uur voordat je wekker gaat, gaat de lamp vanzelf langzaam branden. Doordat je via de oogleden dit licht opvangt krijg je lichaam een signaal om wakker te worden.

In de onderstaande video de werking van een wake-up light. De lamp begint met zacht rood licht en eindigt met fel “zonlicht”.

Wat zijn de voordelen van een wake up light

Meer energie in de ochtend

Doordat je wakker wordt met een eigen zonsopkomst in je slaapkamer krijgt je lichaam de kans om op een natuurlijke manier wakker te worden. Hierdoor zul je merken dat je de dag begint met meer energie en sta je makkelijker en sneller op.

Rustiger wakker worden

Geen ochtendhumeur meer door de harde geluiden die ervoor zorgen dat je uit je diepe slaap wordt gehaald. De wekker zorgt ervoor dat je lekker rustig wakker wordt door licht en rustgevende  geluiden.

Sinds deze wekker heb ik het gevoel dat ik vanzelf wakker word, in plaats van dat ik wakker schrik door een irritante alarmtoon

Beter wakker worden in de winter

Opstaan als het buiten nog donker is kan extra moeilijk zijn. Vooral in de winterperiode hebben veel mensen moeite met opstaan. Lichtwekkers zorgen ervoor dat je biologische klok minder snel verstoord wordt.

Snel in slaap vallen

Moeite met slapen? Er zijn wake-up lights die je helpen om snel in slaap te vallen. Door de zonsondergang te simuleren val je op een rustige natuurlijke manier in slaap. Op nieuwe modellen van Philips zit zelfs een functie om je door middel van licht en geluid ademhalingsoefeningen te laten doen door ontspannen in slaap te vallen.

De 5 beste wake-up lights

Hieronder zie je onze top 5 lichtwekkers met een goede review:

1. Philips Somneo HF3654/01

Philips Somneo

Het laatste nieuwe model van Philips is de Somneo. Een wake-up light met alles erop en eraan en de nieuwste technologie. Deze lichtwekker wekt je met zacht ochtend rood licht en veranderd naar oranje om de slaapkamer uiteindelijk met helder geel licht te vullen.

De mooiste optie van deze wekker is de RelaxBreath functie. Deze helpt je door erkende ademhalings- en ontspanningsoefeningen te ontspannen met behulp van licht en geluid.

Daarnaast is het mogelijk je telefoon aan te sluiten met een AUX kabel om bijvoorbeeld een luisterboek af te spelen voordat je gaat slapen.

Met 7 natuurlijke wekgeluiden en 3 yoga wekgeluiden wordt je heerlijk wakker om de dag te beginnen en heb je een wekker met alles erop en eraan.

2. Philips Wake up light HF3520/01

Deze lichtwekker van Philips zorgt ervoor dat je, door middel van een gekleurde zonsopgang op een natuurlijke manier wakker wordt met keuze uit 5 verschillende natuurlijke wekgeluiden. Daarnaast heb je de keuze om jouw favoriete radio zender in te stellen als wekker. 

De lamp heeft 20 helderheidsinstellingen voor je persoonlijke voorkeur en is daarom ook ideaal als leeslamp te gebruiken. 

Problemen met in slaap vallen? Zet deze wekker voordat je gaat slapen aan en door afnemend licht en geluid val je zacht in slaap.

3. Philips Somneo Connected HF3671/01

Philips Somneo Connected

De extra versie van onze nummer 1: Philips Somneo HF3654/01.
Naast alle opties die zijn voorganger heeft, kan je deze wekker instellen en bedienen met je smartphone door middel van de SleepMapper-app

Eenvoudig stel je meerdere alarmen, geluiden en lichtthema’s in. De externe AmbiTrack-sensor meet gedurende de nacht de temperatuur, de vochtigheid en geluids- en lichtniveaus die je in de app kunt bekijken. Zo geeft de app tips om veranderingen in je slaapkamer aan te brengen voor een betere slaapkwaliteit

Een geweldige lichtwekker die ik eigenlijk op nummer één had zien staan. Echter door de prijs is hij op plek drie gekomen.

4. Philips Wake up light HF3531/01

Philips HF3531-01

Deze lichtwekker is iets duurder dan zijn voorganger, de Philips HF3520/01 maar heeft net iets meer mogelijkheden. Met deze wake-up light wordt je wakker door één van de 7 wekgeluiden of je favoriete radio zender. 

Natuurlijk in slaap vallen met twee in slaap val geluiden en makkelijk je telefoon opladen via dit apparaat.

Moet je in het donker even je bed uit? Tik twee keer op de bovenkant en je activeert de nachtlicht functie. Een subtiel oranje gedimd licht om je weg te vinden in het donker.

5. Philips Wake up light HF3505/01

De Philips HF3505/01 is een goede wake-up light met weinig toeters en bellen. Een wekker waar hij voor bedoelt is: je geleidelijk wekken met de zonsopkomst waardoor je meer energie hebt in de ochtend.

Binnen 30 minuten wordt je kamer gevuld met helder geel licht en heeft 10 lichtinstellingen.

Wakker worden doe je door te kiezen tussen twee verschillende wekgeluiden of de FM radio.

Deze lichtwekker is prettig in gebruik en makkelijk te bedienen. 

Is een wake-up light geschikt voor mij?

Een lichtwekker is in principe voor iedereen geschikt. Sinds de komst van deze wekkers zijn de reacties bij het gebruik zo goed als altijd positief. Een enkeling geeft aan dat het voor hen niet werkt.

Ben jij iemand die moeite heeft met opstaan en moe is in de ochtend? Dan is het zeker het overwegen waard om een wake-up light aan te schaffen.

Wake up light vergelijken

Omdat het aanbod groot is en de wekkers erg op elkaar lijken begrijp ik dat het moeilijk kan zijn om de wekker te kopen die bij jou past. Bedenk voor jezelf wat de belangrijkste opties zijn voordat je er één koopt. 

  • Wil je kijken of een wake-up light wat voor je is en wil je alleen gewekt worden met natuurlijk licht zonder extra snufjes? 
  • Met welke lichtkleuren wil je wakker worden?
  • Wil je er ook mee in slaap vallen door de zonsondergang- of de RelaxBreath-functie?
  • Wil je afwisselen met verschillende wekgeluiden?

Het onderstaande overzicht kan je helpen de juiste keuze te maken:

Verschillen wake-up light

Zoals je hier boven ziet zijn er veel verschillen in wake-up lights. De ene wekker heeft meer opties dan de ander. Dat zie je dan ook terug in de prijs. Wij bevelen de wekkers van Philips aan. Deze krijgen betere reviews dan andere merken en gebruiken de nieuwste technologieën.

De grootste verschillen tussen de lichtlampen zijn de lichtkleuren waar je wakker mee wordt, de helderheids instellingen, de hoeveelheid wekgeluiden en de optie voor de zonsondergang simulatie.
De ene lamp heeft een vooraf ingestelde tijd voor de zonsopgang (meestal 30 minuten) en bij de andere lamp is dit zelf in te stellen.

Daarnaast zit bij bijna elke lamp een FM radio en kan elke lamp als leeslamp gebruikt worden.

Overzicht

Hieronder vindt je nog één keer onze top 5 in een handig overzicht:

Philips Somneo HF3654/01 (Meeste opties)

Philips HF3520/01 (Beste prijs/kwaliteit)

Philips Somneo Connected HF3671/01 (Meeste opties)

Philips HF3531/01 (Veel opties)

Philips HF3505/01 (Goedkoopst)

Met dit artikel hopen we dat we jou geholpen hebben voor het kopen van een wake up light.

Heb je nog steeds vragen over de wake-up light? Stel ze gerust hieronder.

Plaats een reactie