"Verbeter je slaap en krijg meer energie"

Kussen wassen. De wasgids voor elk type kussen!

Hoe en hoevaak moet je je kussen wassen? Veel Nederlanders wassen trouw één keer in de week hun beddengoed. Helaas word het kussen vaak vergeten terwijl dit een bron is van bacteriën. Tijd om je hoofdkussen eens een schoonmaakbeurt te geven met onderstaande tips.

Hoe vaak kussen wassen

Uit onderzoek raden experts aan je kussen maandelijks te wassen. Dit heeft te maken dat je kussen een bron is van bacteriën en beestjes (huisstofmijt) die zich voeden met onze dode huidcellen. En doordat we in de nacht een hoop zweten en ook nog eens ons kussen op temperatuur houden kweken we hier een hoop bacteriën in. 

Maar of het nu echt nodig is om elke maand je kussen te wassen is wat overdreven. Bij het dagelijks opschudden van je kussen en het regelmatig luchten van je slaapkamer houdt je je kussen droog en luchtig en is een maandelijkse wasbeurt niet nodig.

Was je kussen één keer per twee/drie maanden. Dit is goed voor het onderhoud en zo houdt je je kussen fris en schoon. Als je een huisstofmijtallergie hebt, was je kussen dan iets vaker. Je beddengoed wassen doe je één keer per week.

Een kussen heeft ongeveer een levensduur van 2-4 jaar. Hierna is deze aan vervanging toe. Het slapen op een goed kussen voorkomt een hoop (nek)klachten.

Hoe was je je hoofdkussen?

De meest makkelijke manier om je kussen te wassen is in de wasmachine. Daar moet hij wel geschikt voor zijn. Niet elk hoofdkussen kan de wasmachine in en zal met de hand of op een andere manier gewassen moeten worden. Kijk voor het wassen even in het label (als deze er is).

Hieronder vertel ik per kussen hoe je deze het beste kunt reinigen.

Kussen wassen in de wasmachine

Synthetische en donzen kussens kunnen gewassen worden in de wasmachine. Haal voordat je gaat wassen de kussenslopen en/of kussenhoezen van de kussen af en was het liefst twee/drie kussens tegelijk. Dit zorgt voor een betere balans in de wasmachine.

De beste temperatuur om te wassen is hiervoor 60 graden met een klein beetje wasmiddel geschikt voor fijne was. Wassen op 60 graden zorgt ervoor dat alle schimmels, bacteriën en huisstofmijt die zich in je kussen bevinden dood gaan.

Na de eerste wasbeurt laat je de wasmachine nog een keer spoelen om al het wasmiddel eruit te wassen. 

Kussen wassen met de hand

Als je kussen niet geschikt is voor de wasmachine zal je deze met de hand moeten wassen. Dit geldt voor traagschuim kussens en is een makkelijk klusje.

Vul een grote emmer of je badkuip met warm water en een beetje wasmiddel. Het kussen dompel je onder en knijp je zachtjes in het schuim om het vuil eraf te halen. Doe dit een aantal minuten en haal je kussen uit de emmer of badkuip. Gooi het vuile water weg. Vul deze vervolgens weer met nieuw schoon water en herhaal de stap om al het wasmiddel eraf te krijgen. 

Kussen reinigen bij de stomerij

Veren kussens kunnen niet gewassen worden met water. Door het te wassen met water kan de kussen behoorlijk stinken en is lastig droog te krijgen. Het wordt daarom aangeraden om deze te laten reinigen bij een stomerij die hiervoor gespecialiseerd in is. 

Tip: Koop je wasmiddel altijd in de aanbieding. Zo bespaar je een hoop geld. Online heb je vaak scherpere aanbiedingen dan in de winkel.

Vlekken uit je kussen halen

Aangezien we elke nacht met ons hoofd op ons kussen liggen is de kans op vlekken groot. Hoewel we een kussensloop om ons kussen hebben die een hoop tegenhoudt voorkom je niet dat er vlekken op komen.

We zweten veel, hebben wel eens een wondje op ons gezicht en smeren ons gezicht in met crèmetjes. Hieronder vindt je tips om gele/bloed- en vetvlekken te verwijderen uit je kussens voor een mooi wit kussen.

Kussen wassen wit

Tip: Behandel eerst de vlekken voordat je de kussens gaat wassen. Dit scheelt je weer een wasbeurt.

Gele vlekken verwijderen

Maak een mengels van één kopje vloeibaar wasmiddel, een dosis van je normale wasmiddel, een half kopje witte azijn en driekwart kopje schoonmaak soda en was dit mee in de wasmachine om de gele vlekken te verwijderen.

Zo haal je de gele vlekken die ontstaan door zweten uit je kussen.

Bloedvlekken verwijderen

Bloedvlekken zijn makkelijk te verwijderen. Hieronder vindt je twee snelle manieren om dit te doen:

Tip 1: Maak de bloedvlek eerst nat met koud water en doe er dan wat shampoo op. Borstel de plek in met een klein borsteltje (bijvoorbeeld een tandenborstel). De vlek is na een paar minuten weg en is klaar om in de wasmachine te doen.

Tip 2: Maak een klein papje van keukenzout en koud water. Laat dit ongeveer een half uur inweken op de bloedvlek en maak het daarna schoon met een vochtige doek. De kussen stop je daarna in de wasmachine.

Vetvlekken verwijderen

Vetvlekken kun je makkelijk verwijderen door wat afwasmiddel op de vlekken te doen. Dit zorgt ervoor dat de vettigheid lost komt en makkelijk uit te wassen is. Laat het afwasmiddel even intrekken en spoel het daarna af met warm water. De kussens doe je daarna in de wasmachine.

Hoe droog je je kussen na het wassen?

Na het wassen moet je kussen drogen. Ook hierbij geldt: niet alle kussens kunnen in de droger en dienen op een andere manier te drogen. 

Synthetische en donzen kussens kunnen in de droger. Gebruik hiervoor een programma met de laagste stand voor een wollen of fijne was. Als de kussens nog niet helemaal droog zijn laat ze dan nog een paar uur nadrogen.

Traagschuim kussens droog je na het wassen door deze op een droge plek te hangen of te leggen. Kijk regelmatig even of er nog vocht in de kussen zit. Als hij helemaal droog is kan je er weer op gaan liggen.

Tip: Gebruik wasdroger ballen om je kussens sneller te laten drogen. Deze zijn herbruikbaar en versnellen de droogtijd.

Met dit stappenplan heb je gegarandeerd weer een schoon kussen. Ik hoop dat je na dit artikel precies weet hoe jij je kussen moet reinigen. Hoe vaak was jij je kussen? Laat het hieronder weten!

Plaats een reactie