"Verbeter je slaap en krijg meer energie"

Lezen voor het slapen. Bekijk de 5 voordelen!

Lezen voor het slapen gaan is niet voor iedereen weggelegd. In ons drukke leven zitten we in de avond liever nog even voor de tv of op ons mobiel voor “ontspanning” na een drukke dag werken. Zonde! Want wist je dat het lezen van een boek enorm veel voordelen heeft voordat je gaat slapen? Probeer het eens een weekje uit en ervaar zelf de kracht van een boek.

1. Je gaat er beter van slapen

Het lezen van een boek helpt je om je gedachten opzij te zetten. Verhalen geven je de optie om even lekker uit de realiteit te stappen en jezelf in een andere wereld te wanen. Zeker na een drukke dag wil je even geen gezeur aan je hoofd en wil je rust en ontspanning.

Het lezen van een boek zorgt voor afleiding. En doordat je afgeleid bent van de dagelijkse stress zal je lichaam zich ontspannen en zal je ademhaling rustiger worden. Door deze ontspannende houding zul je beter en dieper slapen.

Ik kan het nog wel herinneren uit mijn kindertijd. Een verhaaltje voor het slapen gaan deed wonderen. Soms was ik voor het einde van het verhaal al in slaap gevallen. Ook voor volwassenen is deze methode nog steeds effectief. Er zijn zelfs mensen die na het lezen van 5 bladzijdes al in slaap zijn gevallen.

Leg daarom je telefoon lekker weg, doe de tv uit, zet je nachtlamp aan en pak er eens een keer een goed boek bij.

2. Het vermindert je stressniveau 

Onderzoekers van de Universiteit van Sussex verhoogde van een aantal deelnemers het stress niveau en probeerde deze vervolgens te dalen. Neuropsycholoog dr. David Lewis ontdekte door middel van dit onderzoek dat door het lezen van een boek het stressniveau met 68% verminderde.

Het stress niveau werd met 61% verlaagd door het luisteren van muziek, 54% door koffie of thee te drinken en met 42% verlaagd door te wandelen.

Het lezen van een boek duurde slecht 6 minuten en was het meest effectief onder de deelnemers.

Door 6 minuten te lezen voor het slapen verlaag je je stressniveau met 68%

3. Je wordt er slimmer van

Door te lezen wordt je slimmer. Je pakt dingen slimmer aan en je neemt makkelijker beslissingen. Beslissingen die misschien wel tot een groot succes kunnen leiden. Je leert van ervaringen en ideeën van anderen waar jij op dit moment misschien wel mee worstelt. 

Vrijwel alle succesvolle mensen ter wereld lezen boeken. Veel boeken. Veel van hen was dit de reden tot het bereiken van succes. Wil je slimmer worden? Lees dan eens een paar boeken!

Slimmer worden door lezen

4. Een beter geheugen

Van lezen wordt je niet alleen slimmer, maar je krijgt er ook een beter geheugen van. Net als al je andere spieren, moeten je hersenen ook continu getraind en geprikkeld worden om sterk en gezond te blijven.

Door te lezen geef je je brein een goede “work-out“. We nemen door te lezen informatie op die we willen en/of moeten onthouden. Net als ons lichaam, moet ons brein gevoed worden. Onze hersenen zijn dol op boeken!

Naarmate we ouder worden nemen de hersenfuncties en het geheugen af. Volgens onderzoek in Neurology kunnen we dit door regelmatig te lezen vertragen. Dus geef je hersenen regelmatig wat te eten.

5. Meer empathisch

Door het lezen van boeken krijg je meer inlevingsvermogen. Doordat je een hoofdpersoon volgt in het boek ervaar je ook de gevoelens waar die persoon mee te maken krijgt. 

Bewezen is dat je meer empathisch wordt in het dagelijkse leven door te lezen. We leren ons te verplaatsen in anderen en emoties te herkennen. 

Helpt een luisterboek ook?

Jazeker. Een luisterboek is net zo effectief als het lezen van een boek. Luisterboeken worden ingesproken met een rustige kalme stem wat ervoor zorgt dat je op een ontspannen manier opgaat in het boek.

Het voordeel van een luisterboek is dat je ook nog eens je ogen dicht kan doen en je verbeelding het werk laat doen. 

Storytel is een koploper op het gebied van luisterboeken. Met een bibliotheek van duizenden boeken voor een klein bedrag per maand is dit een absolute aanrader als je zelf niet van lezen houdt.

Tip: Op storytel zijn een aantal slaapmeditaties te vinden die ervoor zorgen dat je in slaap valt!

Conclusie

Lezen voor het slapen helpt zeker mee voor een betere nachtrust. Diverse onderzoeken bewijzen dat het helpt om te ontspannen en je gedachtes opzij te zetten wat zorgt voor een diepere slaap. Of het nu om een boek, tijdschrift of luisterboek gaat maakt niet uit.

Tijd om weer eens een boek uit de kast te trekken of een nieuwe te bestellen.

Share on facebook
Share on whatsapp

Plaats een reactie