"Verbeter je slaap en krijg meer energie"

De ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer. Het stappenplan!

De luchtvochtigheid in de slaapkamer is belangrijker dan je denkt. Een slechte luchtvochtigheid in de slaapkamer kan zorgen voor gezondheidsklachten , een slechte nachtrust of zelfs slaapproblemen. Wat zijn de klachten bij een te hoge of een te lage luchtvochtigheid? En hoe krijg je de ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer?

Wat is luchtvochtigheid?

Als we over luchtvochtigheid praten dan hebben we het over “relatieve luchtvochtigheid”. Hoeveel waterdamp er in de lucht zit ten opzichte van hoeveel waterdamp er maximaal in de lucht kan zitten. Dit wordt uitgedrukt in procenten.

Bij warm weer stijgt de temperatuur en ook vaak de luchtvochtigheid. De lucht kan dan wat benauwd aanvoelen. Veel mensen hebben moeite met slapen met warm weer omdat je lichaam de warmte niet goed kwijt kan via de lucht.

Bij koude weersomstandigheden daalt de temperatuur en de luchtvochtigheid. De lucht is dan een stuk “droger”.

Wat is de ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer?

Zowel een te hoge als een te lage luchtvochtigheid in de slaapkamer is niet goed voor de nachtrust. Een ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer is tussen de 40-60%. Dit zelfde geldt ook voor de rest van je huis.

Zo voorkom je een hoop gezondheidsklachten. Het is dus belangrijk hier wat aan te doen mocht dit te hoog of te laag zijn.

Een studie die is gedaan door het Amerikaanse National Institute for Occupational Safety & Health heeft aangetoond dat de verspreiding van een griepvirus door de lucht wordt verminderd wanneer een luchtvochtigheid van 40% of hoger in stand wordt gehouden. Bron: condair.nl

De beste luchtvochtigheid in een babykamer

Ook in een babykamer geldt de regel van een luchtvochtigheid tussen de 40-60%. Een gezonde temperatuur hierbij is tussen de 16 en 18 °C. Een “slimme” babyfoon houdt de temperatuur en (op sommige modellen) ook de luchtvochtigheid bij. Na het instellen van de waardes geeft de babyfoon automatisch een melding als dit afwijkt.

Omdat een baby gevoeliger is voor droge lucht dan wij is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. De luchtwegen en ogen van een baby drogen sneller uit dan bij volwassenen. Een luchtbevochtiger kan klachten als een droge huid, droge ogen en een droge hoest van een baby verminderen.

De onderstaande luchtbevochtigers verder in dit artikel zijn ook geschikt voor een babykamer. Let er wel op om het apparaat op een veilige plek te zetten en dagelijks schoon te maken.

Hoe meet je de luchtvochtigheid?

Met een hygrometer meet je de luchtvochtigheid in je huis. Deze plaats je in een centrale plek in de woning, of in de slaapkamer. Een hygrometer geeft in een oogopslag aan of de ruimte te droog, te vochtig, te warm of te koud is. De meter die ik zelf gebruik is de Thermo Pro TP 50 en kost ongeveer 20 euro.
Na het meten kan je kijken hoe het zit met de vochtigheid in jouw slaapkamer. Aan de hand van deze resultaten lees je hieronder wat de mogelijkheden zijn om jouw slaapkamer te verbeteren.

Te lage luchtvochtigheid

Als de luchtvochtigheid in de slaapkamer te laag is (onder de 40%), is de lucht in de kamer te droog. Bij droge lucht kunnen klachten als droge ogen, hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen en vermoeidheid optreden. Dit komt omdat ons lichaam sneller zweet verdampt en onze longen minder zuurstof uit de lucht opnemen. Daarnaast verspreiden virussen zich sneller in droge lucht. Deze klachten kunnen de nachtrust aardig verstoren.

Deze problemen komen in de winter vaak voor omdat we in de winter de centrale verwarming aan hebben staan en de koude buitenlucht minder vocht bevat. Het open zetten van ramen heeft dan ook geen zin in de winter om de luchtvochtigheid te verhogen.

Man met hoofdpijn door lage luchtvochtigheid 

Wat kan je ertegen doen?

De meest makkelijke manier om de luchtkwaliteit in de slaapkamer te verbeteren is het aanschaffen van een luchtbevochtiger voor in de slaapkamer. Deze zijn al vanaf een paar tientjes te koop. Een luchtbevochtiger die goed is voor ruimtes tot 25 m2 zijn prima voor in de slaapkamer. 

Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid gehandhaafd blijft doordat het apparaat het water verandert in een nevel die zich door de ruimte verplaatst en lucht daardoor bevochtigd. Door deze verbetering van de luchtkwaliteit voorkom je dat de slijmvliezen en de huid gaan uitdrogen.

Welke luchtbevochtiger is geschikt voor de slaapkamer?

Hieronder zie je een overzicht van bevochtigers die geschikt zijn voor de slaapkamer. 

Philips HU4803/01

Philips HU 4803 luchtbevochtiger

De Philips HU4803/01 maakt gebruik van NanoCloud-technologie, waardoor er 99% minder bacteriën wordt verspreid. 

Met een ingebouwde hygrometer en een automatische vochtingsmodus stel je hem makkelijk in om hem automatisch zijn werk te laten doen.

Gezonde lucht wordt met een constante snelheid uit geblazen voor een gezonde vochtige lucht.

Medisana UHW

Medisana UHW luchtbevochtiger

De Medisana UHW is een luchtbevochtiger voor een mooie prijs en een goede kwaliteit. Voor ongeveer 40 euro is dit stille apparaat geschikt voor slaapkamers tot 30 m2.

Met een maximale verneveling van ca. 230 ml/uur kan je de verneveling zelf regelen.

Hij schakelt automatisch uit als de watertank van 4500 ml leeg is. 

Met ruim 325 beoordelingen krijgt hij een goede review.

Medisana AH 665

De Medisana AH 665 is iets duurder dan zijn voorganger. Voor ongeveer 75 euro heb je dan ook iets meer opties.

Deze heeft een ingebouwde hygrometer die de luchtvochtigheid automatisch op het juiste peil houdt. Je stelt zelf de percentages in en het apparaat doet de rest. 

Deze ultrasoonbevochtiger heeft een watertank van 4500 ml is stil in gebruik en is energiebesparend.

Te hoge luchtvochtigheid

Bij een te hoge luchtvochtigheid (boven de 60%), is de lucht in de kamer te vochtig. Bij een vochtige kamer kunnen klachten als astma en reuma zich verergeren en schimmels in de kamer ontstaan. Dit kan je nachtrust flink beïnvloeden als je last hebt van een schimmelallergie. 

Teveel vocht in huis/slaapkamer ontstaat door een onvoldoende ventilatie, optrekkend vocht in de muren of lekkage. Hierdoor kan er een muffe lucht en schimmel in de ruimte ontstaan.

Schimmel op muur door hoge luchtvochtigheid

Wat kan je ertegen doen?

Het aanschaffen van een luchtontvochtiger is hier de beste oplossing voor. Deze apparaten zorgen ervoor om de luchtvochtigheid te verlagen en op peil te houden. 

De ventilator zorgt ervoor dat de lucht wordt aangezogen en door een verdamper gaat. Dit gecondenseerde water wordt opgevangen in een bak. Vervolgens wordt er weer droge lucht de kamer in geblazen waardoor de luchtvochtigheid daalt.

Elektrische luchtonvochtigers hebben een regelsysteem waarmee je de waarde van gewenste vochtigheid kan instellen.

De Trotec TTK 50E is hier geschikt voor en krijgt goede reviews. 

Trotec TTK 50E

Trotec TTK 50

De Trotec TTK 50E is een betaalbare luchtontvochtiger met een capaciteit van 16 liter per dag. 

Het apparaat gaat vanzelf uit als de watertank vol is. De makkelijk bereikbare luchtfilter is eenvoudig schoon te maken.

Een goed apparaat die doet wat hij moet doen: vocht uit vochtige ruimtes halen.

Planten voor een betere luchtkwaliteit

Misschien wist je het al, misschien niet. Planten in de slaapkamer zorgen voor een betere luchtkwaliteit. 
Door de juiste planten in de slaapkamer te zetten heb je een betere luchtkwaliteit, ruikt het lekkerder en daarnaast zorgen de planten voor minder stress.

Samenvatting:

Vermoeden dat de luchtvochtigheid niet goed is in de woning: koop een hygrometer om de kamer te meten.

Geeft deze meter aan dat de vochtigheid te laag is: koop een luchtbevochtiger om de kamer te voorzien van een hogere luchtvochtigheid om klachten als geïrriteerde luchtwegen/verstopte neus/hoofdpijn en vermoeidheid te voorkomen of te verminderen.

Geeft deze meter aan dat de vochtigheid te hoog is: koop een luchtontvochtiger om de luchtvochtigheid te verminderen om schimmels uit je slaapkamer te houden die ervoor kunnen zorgen dat er gezondheidsklachten kunnen ontstaan.

Zorg voor een luchtvochtigheid tussen de 40-60%.

2 gedachten over “De ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer. Het stappenplan!”

 1. Nadat ik regelmatig wakker werd met een zere, droge keel en slokjes water drinken niet genoeg hiep, heb ik een hygrometer aangeschaft. En op mn slaapkamer neergelegd. Resultaat: tussen de 30 en 40%.
  Te droog dus. Maar: nu lees ik óók op internet dat stofmijten niet van droge lucht houden. Nu sta ik dus in dubio: een luchtbevochtiger kopen, waardoor ik hopelijk minder klachten krijg en beter slaap, maar dan ook méér last krijg van mijten! Het lijkt kiezen tussen twee kwaden!!
  Ps: ik heb meestal m’n raam open op m’n slaapkamer, dag en nacht (behalve bij harde wind op m’n raam en/of rookstank van open haarden of bbq’s) en heb nooit m’n cv aan op m’n slaapkamer. Dus het is überhaupt raar dat de lucht droog is.

  Beantwoorden
  • Bea,

   Wat vervelend dat je regelmatig wakker wordt met een zere droge keel.
   Een luchtvochtigheid tussen de 30 en 40% kan inderdaad de oorzaak hiervan zijn.
   Het klopt inderdaad dat stofmijten houden van vocht en niet van droge lucht. Echter, de ideale luchtvochtigheid voor stofmijt is ongeveer 60 tot 80%. Dus met een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% loop je geen extra risico op meer stofmijten dan normaal.

   De norm voor de beste luchtvochtigheid (40-60%) is tot stand gekomen omdat sommige virussen en bacteriën het beste overleven tussen de 20-40%, en andere virussen en bacteriën weer tussen de 60-80%.

   Nog even terug komen op de huisstofmijt. Je geeft al aan dat je de slaapkamer ramen veel open hebt staan. Om huisstofmijt te bestrijden wordt aangeraden om het beddengoed opengeslagen, met open ramen te laten luchten zodat het vocht dat we in de nacht produceren te laten verdampen. 2 keer een half uurtje per dag is voldoende.
   Daarnaast is het verstandig je dekbedovertrek en kussenslopen minimaal 1 keer per week, en je dekbed 1 keer per 6 weken te wassen op 60 graden om de huisstofmijt te doden. Huisstofmijt is helaas niet te voorkomen en leeft in elke slaapkamer. Met bovenstaande tips houdt je de hoeveelheid huisstofmijt minimaal.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt in je keuze.
   Mocht je nog meer vragen hebben, stel ze gerust!

   Mvg,

   Ronald

   Beantwoorden

Plaats een reactie