"Verbeter je slaap en krijg meer energie"

Is jouw peuter altijd vroeg wakker?

Staat jouw kleine in de ochtend al om 05:00 naast je bed, net op de dag dat je wel wat extra slaap kon gebruiken? Is jouw peuter iedere ochtend vroeg op, terwijl jij je liever nog een keer omdraait?
Kleine kinderen hebben geen besef van tijd, waar jouw nachtrust soms de dupe van is.
In dit artikel lees je meer over de oorzaken en hoe een slaaptrainer dé oplossing kan bieden!

Oorzaken waarom je peuter vroeg wakker is


Om te komen tot een goede oplossing, is het belangrijk wat meer inzicht te krijgen in waarom je peuter zo vroeg wakker is. Er zijn verschillende oorzaken te noemen, waar waarschijnlijk een simpele oplossing voor is. Maar in sommige gevallen valt gedrag niet per se te verklaren, en zijn we vooral op zoek naar wat helpt.

Is je peuter ziek, te laat naar bed gegaan of krijgt hij of zij overdag te weinig slaap? Dan kan het zijn dat je kind ’s nachts ook onrustig slaapt. Vroeg wakker worden kan daar dan een gevolg van zijn. Maar ook een te warme of te koude kamer, een kamer met teveel licht of geluid, kan het slaapritme van je peuter verstoren.

Met deze genoemde oorzaken, valt het slaapgedrag van je peuter goed te verklaren, en met wat aanpassingen en geduld, kan het zijn dat je peuter beter en langer slaapt. Maar wat nou als dat niet gebeurd?

Een slaaptrainer kan een oplossing bieden!

Wat is een slaaptrainer?

Een slaaptrainer is een hulpmiddel die gebruikt kan worden bij zowel het naar bed gaan, als het opstaan. Er wordt op een speelse manier duidelijk gemaakt dat het tijd is om te gaan slapen en wanneer je peuter uit bed mag.

De slaaptrainers gebruiken hier verschillende manieren voor. Bijvoorbeeld met kleurtjes en geluiden, of met oogjes open en dicht. De meeste slaaptrainers zijn makkelijk in gebruik, leuk en educatief en geven je peuter zelfvertrouwen. Dus is jouw peuter vroeg wakker en staat hij of zij al vroeg naast je bed te springen? Dan kan een slaaptrainer een uitkomst zijn.

Waarom een slaaptrainer?

Peuters zijn geweldig, en het is een wonder ze te zien opgroeien. Maar de makers van de slaaptrainers snappen ook dat alles een stuk minder leuk is, om 05:00 in de ochtend. Daarnaast ervaren veel ouders ook strijd met het naar bed brengen.

Dit hulpmiddel is speciaal ontwikkelt om ouders een handje te helpen en te voorkomen dat strijd of frustraties de boventoon voeren. 
Gebruik de slaaptrainer om op een speelse en interessante manier te gaan slapen, en leer je peuter in de ochtend geduldig te wachten tot het uit bed mag komen.

Wanneer je bijvoorbeeld de overstap maakt van ledikant naar peuterbed, kan dit voor een kind een grote uitdaging zijn. Een slaaptrainer kan hierbij ondersteunen. 

Waar let ik op bij de aanschaf van een slaaptrainer?

Er zijn verschillende soorten slaaptrainers, met veel verschillende opties. Voor de vroege vogels, maar ook voor de moeilijke slapers. Er zijn trainers met geluid of zonder, en trainers die ook fungeren als nachtlampje.

Deze kinderwekkers zijn in verschillende designs te koop. Voor ieder kind wat wils. Zo zijn ze er in verschillende dierenuitvoeringen, maar ook trainers van bekende kinderhelden zoals Njintje.

Belangrijk bij de aanschaf is te focussen op welk probleem op de voorgrond speelt. Komt uw peuter bijvoorbeeld goed in slaap, maar is hij of zij in de ochtend vroeg wakker en ongeduldig, dan is een apparaat met genoeg prikkels en uitdaging belangrijk om je peuter zo lang mogelijk bezig te houden.

Maar ook kinderen die moeite hebben met naar bed gaan, kunnen door middel van de slaaptrainers geholpen worden om beter te gaan slapen.

De beste slaaptrainers en kinderwekkers

Hieronder vind je drie verschillende slaaptrainers en hun voor- en nadelen. Hopelijk helpt dit op weg bij een goede aanschaf.

1. ZaZu Sam Slaaptrainer

Zazu sam slaaptrainer

De Sam slaaptrainer helpt jouw kind door middel van verschillende kleuren, die te zien zijn op een display. Wanneer het tijd is om te gaan slapen, gaan de oogjes van Sam dicht en kleurt het display donkerblauw.

Een half uur voordat je kind het bed uit mag, kleurt het display groen en verschijnen er sterretjes die langzaam aan verdwijnen. Dit betekent dat je kind nog even in bed moet blijven liggen. Wanneer het tijd is om op te staan, gaan de ogen van Sam open en kleurt het display wit. Ook verschijnt er een zonnetje.

De tijden voor het slapen gaan en opstaan kan natuurlijk zelf ingesteld worden. Daarnaast is het ontwaken van Sam in stilte, zodat je kind hier niet wakker van wordt en jij niet het extra lange uitslapen mist. 

2. Nijntje slaaptrainer

Kinderwekker van Nijntje

Nijntje slaaptrainer helpt je peuter wanneer hij uit bed mag. Als Nijntje de oogjes dicht heeft, is het nog te vroeg! Als het tijd is om op te staan, doet Nijntje haar ogen open en klinkt er een leuk liedje. De slaaptrainer van Nijntje is voorzien van een nachtlampje en van een digitale klok. De vormgeving van de slaaptrainer is mooi en simpel, zoals men mag verwachten van een Nijntje artikel. 

3. Kidsleep Moon – nachtlampje/slaaptrainer 

Kidsleep kinderwekker slaaptrainer

De Kid’sleep Slaaptrainer geeft met een verlicht plaatje aan of het al tijd in om uit bed te komen. Het is tevens een nachtlampje en bevat een digitale klok. Kinderen kunnen aan de zon of de maan zien of het al bijna tijd is om op te staan. De slaaptrainers van Kid’sleep zijn er in twee verschillende uitvoeringen/kleuren. Er zitten verschillende slaapliedjes op.

Bovenstaande slaaptrainers en kinderwekkers zijn gekozen op goede gebruikerservaringen, kwaliteit en design. Uiteraard zijn er nog veel meer slaaptrainers op de markt in verschillende uitvoeringen. Overweeg je zelf een slaaptrainer aan te schaffen, maar voldoen de bovenste drie kinderwekkers niet aan je eisen? Bekijk dan het volledige aanbod.

Slaapt jouw kind al met een slaaptrainer of heb je er recent een gekocht? Deel je ervaringen hieronder. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Plaats een reactie