"Verbeter je slaap en krijg meer energie"

Planten in je slaapkamer: deze zorgen dat je beter slaapt

In je woonkamer zal je ze vast al hebben staan; mooie planten. Je word al blij als je de kamer binnenstapt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat planten zorgen voor een beter humeur en positieve energie geeft. Maar zijn planten ook geschikt voor in de slaapkamer? Er word weleens gezegd dat planten ongezond zijn als je deze in de slaapkamer zet. Wij zochten het uit!

Gezond of ongezond?

Planten halen bij daglicht, om hun fotosynthese in gang te zetten, koolstofdioxide uit de lucht en maken ze zuurstof aan. Maar s’nachts werkt dit anders. Doordat ze in de nacht geen zonlicht krijgen verbruiken planten alleen maar zuurstof.

Maar geen paniek! De hoeveelheid zuurstof die een plant in de nacht verbruikt is zo klein dat je je er geen zorgen over hoeft te maken. Een gemiddelde slaapkamer bevat volgens onderzoek ongeveer 5000 liter zuurstof. Wij als mensen gebruiken hier een kleine 200 liter van in de 8 uur tijd die we er doorbrengen. Een plant in de slaapkamer haalt ongeveer 50 milliliter uit de lucht.

Dus ongezond? Nee. Integendeel. Planten (die geschikt zijn voor in de slaapkamer) hebben juist veel voordelen.

Voordelen van planten in de slaapkamer

Beter luchtkwaliteit

Een aantal planten zorgen voor een luchtzuiverende werking en dragen bij aan een schonere lucht in de ruimte waar ze in staan. Via hun bladeren nemen ze schadelijke stoffen op uit de lucht. Overdag zetten deze planten koolstofdioxide om in zuurstof en brengen ze waterdamp in de lucht. Hierdoor heb je een betere luchtvochtigheid in de slaapkamer. 

Minder stress

Planten die een lekkere rustgevende geur afgeven zorgen voor minder depressies en minder stress. Daarnaast ruikt je slaapkamer heerlijk fris als je de slaapkamer in wandelt. 

Betere slaapkwaliteit

Door de geuren van planten raak je sneller ontspannen en slaap je een stuk beter. Door een betere luchtvochtigheid in de slaapkamer heb je minder gezondheidsklachten.

Deze planten zijn geschikt voor in de slaapkamer

Lavendel

Normaal gesproken is de lavendel een buitenplant. Maar door de heerlijke geur die ook vaak in zeep en douchegel zit, is de lavendel een ideale plant om lekker te ontspannen en beter te slapen. Hij wordt ook wel de natuurlijke luchtverfrisser genoemd.

Zet de lavendel zoveel mogelijk in het zonlicht in een potje met potgrond. Geef hem alleen niet te veel water. De plant is gewend aan droogte. Bij teveel water gaat hij dood.

lavendel plant

 

Aloë Vera

De aloë vera is een plant die goed is om de lucht te zuiveren in de slaapkamer. Hierdoor heb je de hele dag en nacht frisse en schone lucht en zal je beter slapen. Hij is makkelijk te onderhouden. De aloë vera heeft niet veel water nodig maar wel voldoende licht. Zet hem op of dichtbij de vensterbank.

Aloe Vera plant

Vrouwentong (Sanseveria)

De vrouwentong is net als de aloë vera perfect voor een betere luchtvochtigheid in de kamer. Giftige stofjes worden omgezet in zuurstof wat goed is voor de huid, ogen en je luchtwegen. Een stijlvolle en vooral makkelijk te onderhouden plant. Hij heeft weinig water nodig en hoeft niet te hele dag in het zonlicht te staan.

Sanseveria plant

Jasmijn

De heerlijke geuren van de jasmijn plant zorgen voor een rustgevend gevoel en een betere en rustige slaap. Minder stress en lekker opstaan door de zoete geur van jasmijn. Deze plant zorgt voor sfeer in de slaapkamer door de sierlijke witte bloempjes. Zet hem in het raamkozijn voor voldoende licht en geef hem ongeveer twee keer per week wat water.

Jasmijn plant

 

Klimpop (Hedera helix)

De klimop is makkelijk in leven te houden en zorgt voor een betere luchtkwaliteit in de kamer. Vooral voor mensen die last en problemen hebben met hun luchtwegen of astma klachten hebben. De klimop zuivert namelijk giftige stoffen uit de lucht.

Klimop plant

Graslelie

De graslelie neutraliseert de lucht en zorgt voor frisse en schone lucht in de slaapkamer. Plaats de graslelie in de vensterbank of op je nachtkastje.

Zijn deze planten ook geschikt voor in de woonkamer?

De bovenstaande planten zijn niet alleen goed voor de slaapkamer, maar ook op andere plekken in het huis. De planten stralen rust uit en zijn goed voor de luchtvochtigheid. En hoe lekker is het om in een frisse, lekker ruikende woonkamer binnen te lopen?

Kost het veel tijd om te planten te onderhouden?

Geen groene vingers? Geeft niet. Als je ze op de juiste plek zet is er niet veel voor nodig om ze in leven te houden. Je hoeft ze niet dagelijks water te geven. Meestal 1 a 2 keer per week. Kies gewoon een vaste dag uit dat je de planten water geeft en je zal er lang plezier van hebben.

728 x 90 Plantje

Conclusie

Er zijn genoeg voordelen om planten in de slaapkamer te houden. Het zorgt voor een goede luchtvochtigheid en ze kunnen klachten en irritaties aan de luchtwegen voorkomen. Daarnaast stralen planten in de slaapkamer rust uit en geven ze een heerlijke geur af. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat planten een positieve werking hebben op de nachtrust.  

Welke plant heb jij in de slaapkamer staan? Laat het ons weten!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Plaats een reactie