"Verbeter je slaap en krijg meer energie"

Slapen met nat haar

Slaap jij weleens met nat haar? Dit zijn de redenen om het niet meer te doen. En nee, niet omdat je er ziek van wordt. In dit artikel lees je de nadelen van slapen met nat haar.

We horen het onze moeders zeggen: je wordt ziek als je met natte haren slaapt.Maar is dit ook zo? Nee. Het slapen met natte haren maakt je niet verkouden of ziek. Je bent hooguit iets vatbaarder als het virus al in je slaapkamer rond dwaalt. Een fabel dus.

Maar juich niet te snel. Wel zijn er andere redenen waarom slapen met nat haar niet goed is.

Is slapen met nat haar slecht?

Ja. Slapen met nat haar is slecht voor het haar. Je haar kan er van breken, doffer van worden en uitdrogen. Daarnaast wordt je kussen een bron van bacteriën doordat je kussen het vocht opnemen. Lees hieronder de nadelen van slapen met natte haren.

Haarbreuk

Slapen met nat haar is voor het haar zelf niet goed. De kans dat je haar afbreekt is een stuk groter dan wanneer je slaapt met droog haar. Dit komt omdat je haar als het nat is zwakker is. Door het draaien en woelen in je bed ontstaat er wrijving waardoor het haar makkelijker knapt. Vooral als je je haar in een strakke knot of ingevlochten hebt is de kans groter. Als het niet anders kan om te slapen met je natte haar, hou het dan los.

Je krijgt het er koud van

In de winter of als de airco aan staat in de slaapkamer heb je het een stuk kouder met natte haren. Het duurt dan even voordat alles op temperatuur is en het lekker aanvoelt. Je wordt er niet ziek van, maar je bent wel iets vatbaarder voor een verkoudheid als het virus in de lucht hangt. 

Bad hair day

De kans op een bad hair day de volgende dag is groot. Je haar droogt s’nachts op in de meest vreemde posities doordat je veel draait in bed. Het is dan ook niet tegen te houden dat je haar alle kanten op staat als je wakker wordt. De enige manier om het dan weer goed te krijgen is veel tijd te besteden aan het restylen van je haar.

Bacteriën in je kussen

We weten allemaal dat vocht en warmte ideaal is voor het kweken van bacteriën. Als jij met je natte haren op je kussen gaat liggen is je kussen binnen no-time een broeinest voor bacteriën en schimmels. Toch geslapen met nat haar? Laat je kussen goed luchten en drogen de volgende dag. Slaap je vaker met nat haar? Geef je kussen dan eens een goede reinigingsbeurt. 

Kans op acne

De kans is groot dat je last kan krijgen van acne. Niet perse omdat je haren nat zijn, maar zoals je hierboven hebt gelezen is je kussen een bron van bacteriën geworden die voor acne kunnen zorgen. Vooral als je een zij- of een buikslaper bent.

Dof en uitgedroogd haar

De natuurlijke oliën in je haar worden, als je haar nat is opgenomen in je kussen. Bij het ontbreken van deze natuurlijke oliën ziet je haar er de volgende dag een stuk doffer en uitgedroogd uit. Het bijkomende nadeel is dat uitgedroogd haar sneller breekt. 

Wat je wel kan doen

  • Droog je haar na het douchen met een t-shirt. Dit geeft minder schade aan het haar dan het haar te föhnen of met een handdoek te drogen.
  • Was je haar eerder op de avond. Zo heeft het haar beter de tijd om te drogen. De beste tijd om te douchen voor het slapen gaan lees je in mijn andere artikel.
  • Koop een zijden kussensloop. Een kussensloop van zijde zorgt voor minder breuk in het haar doordat het minder wrijving veroorzaakt.
  • Föhn je haar als je laat bent gaan douchen en geen tijd meer hebt om het anders te laten drogen. Wil je niemand wakker maken door je föhn? Dan is een stille föhn een oplossing. Ze zullen niet muisstil zijn, maar een stuk stiller dan een normaal model.

Heb jij andere tips? Laat ze hieronder weten!

Plaats een reactie